Az vagy, amit megeszel... 2. rész - GAPS étrend

2019.09.24

Huhh, hát nem is tudom mióta tervezem, hogy folytatom az evős témát... végre eljutottam odáig, hogy a számomra legfontosabb diéta könyvét újra a kezembe vegyem és elkezdjem átrágni. Biztos vagyok benne, hogy ha most újraolvasnám megint, akkor is találnék még benne új infót.

Ahogy egy korábbi poszt szólt róla, ez a könyv az, amit nem csak azoknak tennék kötelező olvasmánnyá, akiknek komoly problémáik vannak vagy kacifántos gyermekeket nevelnek, hanem mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogy hogyan működik a testünk, hogyan áll minden mindennel kapcsolatban, vagy hogy miért is helytálló az állítás: "Az vagy, amit megeszel..."

Én nem vagyok se dietetikus, se szakértő (még :) ), így igazából csak röviden bemutatnám miről is szól a GAPS-étrend, a GAPS lét, akit pedig megmozgat, úgy gondolja, Ő is vagy gyermeke, társa, ismerőse GAPS-beteg lehet, majd úgyis megveszi a könyvet, utánanéz az interneten és belemászik jobban a témába. 

Campbell doktornő tartja magát ahhoz az igen korai feltevéshez, hogy a belek állapota, az emésztőrendszerünk az, ami mindent meghatároz. Így tud enyhe tünetektől kezdve (hasfájás, puffadás, hasmenés...) olyan súlyos tüneteket is produkálni, amik az agyban, idegrendszerben komoly elváltozásokkal járhatnak. Könyvében néhány állapotot/tünetet/betegséget külön kiemel, amikkel komolyabban foglalkozik, bár ez nem jelenti azt, hogy az ezekben a betegségekben nem szenvedő alanyok ne lehetnének GAPS-betegek. Kisfia révén személyesen is érintett az autizmusban, ami egyben okai is volt annak, hogy ennyi kutatómunkát végzett ezen a téren, melynek végeredménye a GAPS-diéta kialakítása lett. De foglalkozik írásában az autizmuson kívül a skizofréniával, hiperaktivitással, figyelemzavarral vagy epilepsziával is. Döbbenetes, hogy milyen kutatási eredményeket tár elénk, hogy milyen komoly, pozitív életszínvonalbeli változásokat tudunk elérni "csupán" egy diéta szigorú és tartós ideig történő alkalmazásával.

Tudom, most sokan azt mondják, hogy de a speciális étkezés drága, időigényes, macerás, a gyerek úgyse eszi meg, vagy akkor mit csináljak azzal a sok tésztával, amit a mama gyúr. És egyébként is, én nem hiszek ilyenekben, miért okozna idegrendszeri tüneteket egy jó kis túrós batyu? Miért kínozzam azt a szegény gyereket, amikor így is van baja elég? 

A válasz: azért, mert a gyógyszerek is drágák, azért mert lehet, hogy egy gyógyszer egy éppen aktuális súlyos állapoton vagy tüneten segít, de így igaz, szinte mindig csak tünetet kezel. Ezért is hatnak ilyen gyorsan. Ahhoz hogy a kiváltó okot kezelhessük, több időre van szükség. Főleg, ha a nem egészséges állapot már régóta fennáll. Ezekre fejlesztették ki a különböző diétákat. Nem biztos, hogy teljesen meggyógyítanak, de kérdem én: nem érdemes megpróbálni, ha legalább bizonyos tünetek megszüntethetők vele? Én úgy gondolom, főleg, ha a gyermekemről van szó, hogy az a pár év odafigyelés, szöszmötölés, kitartás igazán nem sok azért, hogy a gyerek a további életét könnyebben élhesse.

És mindemellett a GAPS diéta nem is az annyira kínzó diéták közé tartozik.

Nézzük mit is enged, mit is tilt. (csak nagy vonalakban a teljesség igénye nélkül). A szigorúan vett diéta bevezető étrenddel kezdődik, majd áttér a teljes GAPS étrendre. Amiket el kell hagynunk: GLUTÉN...de inkább minden gabona. KEMÉNYÍTŐ - a legtöbb szervezet (különösen a GAPS betegek) egyáltalán nem tudja feldolgozni. LAKTÓZ... de inkább a tejtermékek. FELDOLGOZOTT ételek  kész, félkész, tartósítószerezett, dúsítózott mérgek. CUKOR - különösen a kettős szénhidrátok, finomított cukrok, tejcukor, maltóz (megemésztett keményítő). SZÓJA - ugyanis a világ szójatermelésének több mint 90%-a genetikailag módosított... :/

Akkor mit is ehetünk? Mondjuk HÚST! :) HALAT, BELSŐSÉGEKET, fincsi, friss húsokat, leginkább főzve vagy párolva - semmiképp sem odakozmálva! (azt hiszem ezt magamnak írtam :D). ZÖLDSÉGEK - keményítőben szegény zölik. GYÜMÖLCSÖK (érett gyümölcsök) - semmiképp sem a húsokkal együtt, mert a gyümölcsök megzavarják azok emésztését - azaz párolt pipi mellé nincs sült alma vagy körtekompót :) A legjobb, ha pár óra eltelik a kettő fogyasztása között. TOJÁS - minden mennyiségben! DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK - héjasan, frissen bontva vásároltak.

Nos, elsőre ez lehet sokkolóan hangzik, de nyilván a könyv részletezi a miérteket. Illetve azokat az eljárásokat, pl. fermentáció, amelyek által készített tejtermék is fogyasztható...pl házilag erjesztett joghurt vagy savanyított tejszín, illetve a tiszta tejzsír, avagy ghí. Ugyanígy hangsúlyozza, hogy szükség van probiotikus hozzátevőkre is, amiket szintén mi készíthetünk el és tartalmaznia kell a minden napi hús vagy hallének, ami a bevezető étrend alapja... és még sorolhatnám :)

Na de ahogy visszaolvasom a posztot, megálljt kell parancsolni magamnak, mert: 1. már most is túl hosszú, 2. nyilván rengeteg fontos infó nincs benne és nem is lesz, mert nem tanulmányt szeretnék írni, 3. olvassátok el a könyvet! - mert abban viszont minden részletesen benne szerepeltetik :) 

Igazából én csak annyit szerettem volna ezzel a kis bejegyzéssel elérni, hogy aki még nem hallott a GAP-szindrómáról és a hozzá tartozó gyógyító étrendről, az most lássa, hogy ilyen is van, és ha érdekli, akkor igenis mélyüljön el benne, rágja végig, majd döntse el, hogy nekivág-e. Én nem tagadom, hogy (bár ez viccesen hangzik) ez a kedvenc étrendem, amivel valaha találkoztam, mert meg tudott győzni róla, hogy miért is olyan hasznos és jótékony, valamint ez az első olyan, általam olvasott elmélet és publikáció, ami teljesen megerősítette azt a hitemet, hogy Vid igenis GAPS beteg, és egyáltalán nem gondoltam félre már 4 hónapos korában is azt, hogy ez az egész valahogy az emésztőrendszeréből, annak diszfunkciójából származik.

Mi Vid 2 éves korában próbáltuk először, csak aztán jött egy olyan vizsgálati eredmény (mely sokkal később falsnak bizonyult), ami egy másik étrendre való áttérést indokolt. Most azért is vettem elő újra, hogy alaposan meg tudjam tervezni a GAPS diéta újbóli elkezdését. Mivel ez azért komoly előkészületeket igényel, kezdve attól, hogy kikalkuláljam mikor és hogy főzöm le a húsleveket, hogy porciózom, honnan fogom beszerezni mindig a legjobb gyümölcsöket a reggeli gyümölcsléhez, tudok-e el nem apadó házi tojás beszerző helyet...stb. azt hiszem ez nem a jövő héten fog elkezdődni. Természetesen ennél a diétánál is az lenne az alap, hogy mindent a lehető legfrissebben, a lehető legbióbb gazdaságból szerezzük be és mi magunk készítsük el a savanyított káposztától kezdve a tejsavón át a joghurtig. Azt hiszem sokan már itt adják fel, ami egyébként teljesen érthető, hiszen én is emlékszem, hogy már amikor Vid a teljes GAPS étrendhez tartozó reggeli gyümölcslé-húsleves-tojás kombót reggelizte (hozzáteszem imádta), minimum fél órával korábban kellett kelni a szokottnál, hogy mindent előkészítsünk, kicentrizzük a gyümiket, majd el is takarítsunk magunk után mielőtt a házat elhagynánk. Valóban macerás, valóban költséges, de lehet, hogy gyógyulással jár vagy csak egyszerűen egy jó közérzettel és ezért szerintem megéri.